ChatGPT voi auttaa monia - tunnista sen heikkoudet ja vahvuudet

Viime viikkojen yksi puhuttavimmista aiheista on ollut ChatGPT. Miten tekoälyn kehitys  vaikuttaa ihmisten työtilanteeseen? Tai miten tekoälyn kehittyminen vaikuttaa kouluttautumiseen? Tyhmeneekö kansa? Entä miten tämä kaikki vaikuttaa päättäjien tai valtakunnan tasolla vaikuttavien ihmisten elämään? Todella moni sosiaalisen median käyttäjä on varmasti törmännyt erilaisiin ja mitä erikoisimpiin kysymyksiin tai ajatuksiin aiheesta. Kirjoitan aiheesta, koska kokeilin kyseistä teknologiaa. Toivottavasti kokemukseni auttaa myös muita tunnistamaan GhatGPT:n heikkoudet ja vahvuudet. Yksi asia on kuitenkin varma. Kukaan ei voi varmaksi kertoa, kuinka kehittynyt teknologia on kahden- tai vaikka viiden vuoden päästä. ChatGPT on jo nyt kustannustehokas sihteeri, mutta sen heikkoudet voi estää itsenäisen työskentelyn myös jatkossa.

 
ChatGPT on kustannustehokas sihteeri

ChatGPT on kustannustehokas sihteeri

Tällä hetkellä ChatGPT on työkaluna loistava, mutta se ei ole luotettava itsenäinen työntekijä. Tekoälyllä on enemmän tietoa kokonaisvaltaisesta maailmasta kuin yhdelläkään ihmisellä, mutta ChatGPT:n suurin heikkous on tällä hetkellä sen valtava itsevarmuus. Se osaa esittää asian kuin asian varmana tietona, vaikka se olisi ollut 100 prosenttia väärässä aiheesta.

 
Miten ChatGPT toimii kun se työskentelee itsenäisesti?

Miten ChatGPT toimii kun se työskentelee itsenäisesti?

Olen ottanut kyseisen tekoälyn omaan käyttöön tottakai. Aluksi testasin sillä uutismaisia artikkeleita. Pyysin ensiksi ChatGPT:tä kirjoittamaan tiedotteen salibandymaajoukkoueen valmennusryhmästä, joka oli julkaistu noin viikkoa aiemmin. 

Tiedote oli jäsennelty loistavasti. Jos en olisi tuntenut aihetta, niin olisin voinut olla varma, miten Esa Jussilasta oli tullut Suomen lentopallomaajoukkueen uusi päävalmentaja. Lisäksi Markku Kanerva, joka oli luotsannut Huuhkajat historiallisesti EM-kisoihin kesällä 2021, oli myös liittynyt lentopallomaajoukkueen valmennustiimiin. Luit oikein. ChatGPT sekoitti salibandyn lentopalloon, jonka lisäksi se nappasi Markku Kanervan mukaan tiimiin jostain ihmeellisestä syystä. Se kuitenkin kertoi asian itsevarmasti, jonka lisäksi se ilmoitti lähteeksi lajiliiton. Päällisin puolin kaikki näytti olevan luotettavasti kunnossa

 
Heikkoudet linjassa sosiaalisen median aikakauden kanssa

Heikkoudet linjassa sosiaalisen median aikakauden kanssa

ChatGPT kuvastaa hyvin nykyisen aikakauden heikkouksia ylipäänsä. Kuka tahansa sosiaalisen median vaikuttaja voi olla “oikeassa” lähes mistä vaan, kun hän osaa esittää asian itsevarmasti. Vaikuttajan yleisö nielee “totuuden”, samaistuu mielipiteeseen tai tuntee muuta sympatiaa vaikuttajaa kohtaan. Tarina ottaa tuulta alleen ja yhtäkkiä vaikuttajan “faktat” on osa kahvipöytäkeskustelua. Jossain kohtaa se kuuluisa Pihtiputaan mummo ihmettelee kotipihallaan asiaa haravan varressa. Tässä vaiheessa moni ihminen tuntee vaikuttajan asian jo itsestäänselvänä totuutena.

 

Onko läpinäkyvyys vuoden 2023 trendi?

Palataan takaisin ChatGPT:n. Uskon vakaasti, että läpinäkyvyys ja avoimuus kasvaa vahvaksi trendiksi tällä vuosikymmenellä. Yritykset, brändit ja yksityiset henkilöt arvostaa yhä kasvavassa määrin rehellistä läpinäkyvyyttä. Onko siis virheille alaston käytös hyväksyttävää? Mielestäni virheellinen toiminta/arvio tulee olla perusteltua, jolloin se on hyväksyttävää. Kun omiin virheisiin suhtautuu sekä ryhdikkäästi että kriittisesti, voi se virhe auttaa kasvamaan ja oppimaan jotain uutta. Itsekriittisyys on todennäköisesti meille kaikille tuttua, mutta usein olemme itsekriittisiä vain pinnan alla. Voisiko julkisesta itsekriittisyydestä tulla vuoden 2023 trendi?

 

Yhteenveto

Omalta osaltani tämä artikkeli meni hieman jeesusteluksi. Myönnän sen. ChatGPT muistuttaa minua samalla kahdesta asiasta. Ensimmäiseksi aikakautemme myrkylliset heikkoudet ja toiseksi sen saman järjestelmän valtava potentiaali luoda jotain todella hyödyllistä. Esimerkiksi tämän artikkelin kirjoittamisessa käytin hyödyksi “sihteeriäni”.

 

Mikä on Markkinointikone?

Markkinointikone on kotimainen markkinointiyritys, joka pyrkii tuomaan Suomeen tehokkaamman tavan toteuttaa työtä. Se ulkoistaa toistoa vaativat työtehtävät joko tekoälylle tai auttaa rakentamaan automaation, jolloin asiantuntija voi keskittyä luovaan työhön. Markkinointikone tarjoaa siis kokonaisvaltaista apua aina ostajapersoonien tutkimisesta jopa luovaan sisältöjen tuotantoon.

 
 
Edellinen
Edellinen

Miten sähköpostimarkkinointia tehdään? - 10 yleistä kysymystä

Seuraava
Seuraava

Mitä on inbound-markkinointi? - nämä vinkit auttaa pääsemään alkuun