Orgaaninen kasvu sosiaalisen median avulla - lyhyt oppimäärä

Orgaaninen kasvu sosiaalisen median avulla tarkoittaa kasvua, joka tapahtuu hyödyntäen ilmaisia työkaluja. Sosiaalisen median alustat, kuten esimerkiksi Instagram ja TikTok, tarjoavat myös yrityksille ilmaisen tilin, jota voi hyödyntää. Orgaaninen sisältö voi olla valokuvia, videoita, meemejä ja muun muassa tarinoita.

 

Mitä on orgaaninen näkyvyys sosiaalisessa mediassa?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan some on paras tapa ylläpitää yhteyttä asiakkaisiin julkisesti. Orgaaninen näkyvyys sosiaalisessa mediassa on markkinointistrategian perusta, koska se tarjoaa helpon väylän kommunikoida, olla läpinäkyvä ja tuoda brändin viestiä esille. Orgaaninen näkyvyys sosiaalisessa mediassa on sellaista näkyvyyttä yritykselle, josta se ei erikseen maksa mitään. Luovuus ja julkaisujen laatu määrittää näkyvyyden määrän. Maksettu mainonta ei siis ole orgaanista näkyvyyttä.

 
orgaaninen sosiaalisen median strategia - kuka näkee julkaisut

Kuka näkee julkaisut somessa?

  • Omat seuraajat, mutta aina alle 100 prosenttia kaikista seuraajista.

  • Seuraajien seuraajat, jos seuraajat päättävät jakaa julkaisun.

  • Ihmiset, jotka seuraavat julkaisussa käytettyjä hashtageja.

Orgaaninen kasvu sosiaalisen median avulla

Miksi some on tärkeä yritykselle tai brändille?

  • Suhteiden rakentaminen tapahtuu jakamalla informatiivista, viihdyttävää ja inspiroivaa sisältöä.

  • Asiakkaita pystytään sitomaan myyntiputken jokaisessa vaiheessa.

  • Somekanavat on erinomainen työkalu antamaan tukea ja asiakaspalvelua.

 

Mikä on orgaaninen somestrategia?

Orgaaninen sosiaalisen median strategia tarkoittaa suunnitelmaa, jolla systemaattisesti mainostetaan yritystä sosiaalisen median ilmaisilla työkaluilla. Hyvä strategia sisältää ilmaisten työkalujen käyttämisen, sisällön suunnittelun, -tuottamisen, -julkaisun ja etenkin vuorovaikutuksen seuraajien kanssa. Orgaaninen toiminta ei pidä sisällään mitään erikseen maksettua näkyvyyttä.

Mikä on hyvä tavoite somemarkkinoinnissa?

Orgaanisessa sosiaalisen median markkinoinnissa ei tavoiteta samaa määrää ihmisiä kuin maksetulla mainonnalla. Sen sijaan orgaaninen näkyvyys voi olla tehokkaampaa. Se voi olla laadukkaampaa, informatiivisempaa ja sosiaalisempaa. Orgaanisella näkyvyydellä ei siis tehdä hirveästi kylmää asiakashankintaa, vaan sen perimmäinen tavoite tulee olla kommunikointi yrityksestä jo kiinnostuneille ihmisille.

 
 

Mitä hyötyä orgaanisesta sosiaalisesta mediasta on?

Nyt kun olemme käyneet läpi orgaanisen näkyvyyden ja somestrategian perusasioita, voimme siirtyä keskustelemaan strategian rakentamisen eduista. Orgaaninen näkyvyys sosiaalisessa mediassa on kriittinen osa markkinointistrategiaa, koska se auttaa vahvistamaan yhteyttä asiakkaisiin laajasti. Julkinen kommunikointi asiakkaiden kanssa ja ylipäänsä julkiseen keskusteluun osallistuminen on järkevää, koska sosiaalisen median kanavissa on yli 5 miljardia aktiivista käyttäjää. Jo pelkästään Suomessa sosiaalisen median kanavia käyttää päivittäin yli 4 miljoonaa ihmistä.

orgaanisen somemainonnan hyödyt

Orgaanisen somen edut

  • Yrityksen tarina jaetaan laajalle yleisölle ilmaiseksi.

  • Brändin persoonallisuus, arvot ja asema vahvistuu.

  • Yhteys eri ostajapersooniin vahvistuu jakamalla informatiivista, inspiroivaa, viihdyttävää ja jaettavaa sisältöä.

  • Asiakkaiden tukeminen, palveleminen ja kommunikointi heidän kanssa.

  • Brändiä ympäröivän yhteisön kasvattaminen.

 

Sosiaalisen median markkinointi - 6 vinkkiä orgaaniseen somestrategiaan

1. Tunnista brändille tärkeät sosiaalisen median alustat

Luonnollisesti ensimmäinen tehtävä on valita sosiaalisen median alusta. Yrityksen ei kannata olla läsnä kaikissa mahdollisissa kanavissa, vaan sen kannattaa keskittää energia vain sellaisiin kanaviin, jotka tarjoaa lisäarvoa. Tämä vinkki koskee myös maksettua sosiaalisen median markkinointia. Selvitetään brändille tärkeät sosiaalisen median alustat tutkimalla, missä kohdeyleisö viettää aikaansa.

Kyselyt

Ota yhteyttä nykyisiin asiakkaisiin sähköpostitse, ja luo nopea kysely. Käytä tilaisuus kiittää uskollisia asiakkaita eli heavy usereita. Kerro ihmisille, että haluat olla yhteydessä myös heidän suosimissa sosiaalisen median kanavissa. Tämän jälkeen voit kysyä, mitä sosiaalisen median alustoja nykyiset asiakkaasi käyttävät.

Kilpailijat

Kilpailijoiden läsnäolo somessa voi antaa käsityksen siitä, missä potentiaaliset asiakkaat ovat. Kilpailijoiden ja muiden samaan toimialaan liittyvien yritysten toiminnan seuraaminen on tärkeää myös sosiaalisessa mediassa. Kun tunnistamme oikeat ja tehokkaat sosiaalisen median alustat, tiedämme mihin haluamme panostaa.

Käyttäjädemografia

Lopuksi kannattaa tarkastella jokaisen sosiaalisen median alustan käyttäjädemografiaa. Onko yritys kiinnostunut tavoittamaan enemmän 18–24-vuotiaita Suomessa asuvia ihmisiä? Harkitse Instagramia, Snapchatia, YouTubea ja TikTokia. Statistan tietojen mukaan yli 95 prosenttia suomalaisista 18–24-vuotiaista aikuisista käyttää uutiskierrossa vähintään yhtä näistä kanavista.

2. Yhdenmukaista kanavat ja helpota löydettävyyttä

Yrityksen kannattaa maksimoida läsnäolo kaikissa tärkeissä sosiaalisessa median kanavissa. Haluamme siis asiakkaiden löydettävissä ja käytettävissä. Jos yritys käyttää useita sosiaalisen median alustoja, niissä kannattaa käyttää samaa tilin nimeä, jotta tili on helppo löytää miltä tahansa kanavalta.

Verkkosivuston linkitys sosiaaliseen mediaan

Kannattaa myös yhdistää sosiaalisen median sivut toisiinsa ja linkittää verkkosivusto sosiaalisen median tiliin. Tällä tavalla vierailijat voivat löytää sosiaalisen median kanavat myös yrityksen kotisivuilta. Kynnys kommunikointiin ja vuorovaikutukseen pienenee koko ajan!

3. Ajanhallinta - julkaisujen sisältökalenteri auttaa

Ajanhallinta on olennainen osa jokaista strategiaa. Sosiaalisen median kanavien ylläpidossa kannattaa käyttää työkaluja jotka yksinkertaistaa toimintaa, luo ideoita itsessään ja selkeyttää kokonaiskuvaa. Julkaisujen sisältökalenteri tarjoaa kaikkea tätä orgaanisten somekanavien ylläpitoon. On hyvä käytäntö suunnitella orgaaninen sosiaalisen median sisältö kuukautta etukäteen, jotta sisällöntuotanto ei tapahdu hätäisesti.

Kokonaisuus haltuun sisältökalenterin avulla

Sisältökalenteri antaa kokonaisvaltaisen yleiskatsauksen koko kuukauden puheenaiheista ja sisällöistä. Se auttaa markkinoijaa luomaan yhtenäisen viestinnän ja tunnistamaan aukot sisällöissä. Sisältökalenteri voi myös auttaa yritystä tasapainottamaan sisältöä, jotta sen jakama sisältö on monipuolisesti viihdyttävää.

Spesiaalit juhlapäivät ylös kalenteriin

Sesonki- ja lomapostauksiin valmistautuminen on myös yksi sisältökalenterin eduista. Yritys haluaa pysyä ajantasalla, joten esimerkiksi äitienpäivänä on mukava kunnioittaa Äitejä sydäntä lämmittävällä Instagram-rullalla tai -kuvalla. Spesiaalit juhlapäivät pysyy helposti mielessä sisältökalenterin avulla.

4. Noudata 80/20-sääntöä julkaisuissa

80/20-sääntö pitää paikkansa edelleen vuonna 2022. Tämä sääntö tarkoittaa, että postauksista tulee olla 80 prosenttia informatiivista, viihdyttävää tai opettavaa sisältöä. Tuotteita ja palvelua mainostavia julkaisuja saa olla vain viidesosa eli 20 prosenttia.

Sosiaalisen median tehtävä on viihdyttää

Yrityksen tulee ajatella kuten sosiaalisen median käyttäjä. Satunnainen sosiaalisen median käyttäjä arvostaa brändejä, jotka jakavat hyödyllisiä tai hauskoja julkaisuja. Kun satunnainen käyttäjä törmää arjessa ongelmaan, johon yritys voi tarjota ratkaisua, se muistaa brändin, joka koulutti käyttäjää, sai tämän nauramaan ja tuntemaan hyvää oloa.

5. Yrityksen toimialaan liittyvät ryhmät ja yhteisöt

Sosiaalisen median alustoilla on yleensä julkisia ja suljettuja ryhmiä. Facebookilla ja LinkedInillä on ryhmiä, jotka ovat ​​yhteisöjä samasta aiheesta tai omasta alasta kiinnostuneille. Yhteisöt ovat yleensä aktiivisia ja täynnä keskusteluja itse aiheesta.

Tutkimustyötä

Puhuvatko potentiaaliset asiakkaat meidän yrityksen brändistä vai sen kilpailijasta? Mitkä ovat asiakasryhmien kipupisteet? Mitä ratkaisuja potentiaaliset asiakkaat etsivät näiltä ryhmiltä?

Osallistu keskusteluun

Voit osallistua keskusteluun, jakaa ideoita ja ratkaisuja, mutta vältä kuitenkin kovaa myyntiä. Vahvista brändin uskottavuutta, jolloin yhteisön sisällä muut alkaa suosittelemaan yritystä ratkaisuksi. Osallistu keskusteluun ja kasvata uskottavuutta jakamalla informatiivista sisältöä.

6. Mittaa ja seuraa somen tehokkuutta kuukausittain

Lopuksi, älä unohda arvioida kriittisesti somen tehokkuutta tasaisin väliajoin. Sosiaalinen media pysyy todennäköisesti tehokkaana mainos- ja viestintäkanavana seuraavatkin vuosikymmenet, mutta yrityksen viestien tehokkuus on ikuisesti kehitettävä pulma. Markkinoijan kannattaa tutustua oikeisiin mittareihin, joilla hän voi luoda paremman orgaanisen sosiaalisen median strategian seuraavalle kuukaudelle tai vuodelle.

Kysytään oikeat kysymykset

Mistä aiheista seuraajat olivat kiinnostuneet? Millaista sisältöä he jakoivat enemmän? Mitkä sosiaalisen median viestit aiheutti eniten liikennettä yrityksen verkkosivustolle?

Analysointi ja datan tutkiminen

Arvioimalla strategian kuukausittaista tehokkuutta saadaan selville, mitkä aiheet resonoivat hyvin yleisön kanssa. Analysoimalla löydämme myös asiakkaiden huolenaiheet, kipukohdat ja asenteet brändiäsi kohtaan. Tätä dataa voidaan käyttää hyödyksi myös muussa markkinoinnissa.

Edellinen
Edellinen

Mitä on inbound-markkinointi? - nämä vinkit auttaa pääsemään alkuun

Seuraava
Seuraava

Miten käyttää Googlea ja Metaa yhdessä markkinointiin?